NH Bouwstroom, een samenwerkingsverband van woningcorporaties, gemeenten en leveranciers, is afgelopen week gestart met het plaatsen van modulaire woningen voor een project van woningcorporatie Parteon en woningbouwer Homes Factory in de Rosmolenbuurt in Zaandam. De woningen zijn betaalbaar en van hoge kwaliteit, worden duurzaam geproduceerd en vormen een schaalbare oplossing voor de Nederlandse woningnood. NH Bouwstroom ziet modulaire woningbouw als een belangrijk onderdeel voor een nationale aanpak van de woningnood.
Er wordt veel gesproken over mogelijke oplossingen voor de inmiddels enorme bouwopgave in Nederland: 981.000 woningen moeten erbij komen tot en met 2030 (bron). Het industrialiseren van de woningbouw biedt kansen om niet alleen snel, maar ook duurzaam en mooi te bouwen. De woningen gaan als 3D modules voor 95% gereed op de dieplader naar de bouwlocatie om daar geïnstalleerd te worden. Dat maakt deze wijze van bouwen een waardevolle aanvulling op de bestaande bouw om invulling te geven aan de nijpende vraag naar woningen.
Samenwerking Zaandam laat zien hoe het anders kan
Gemeenten in Nederland, waaronder Zaandam in Noord-Holland, voelen druk om de lokale woningmarkt te verbeteren. Alleen al in de regio Noord-Holland moeten er 45 woningen per dag (sociaal en particulier), 7 dagen per week bijgebouwd worden om iedereen een woning te kunnen bieden. De uitdaging ligt er om de Zaanse Rosmolenbuurt snel te transformeren naar een duurzame wijk. Woningcorporatie Parteon onderzocht geïndustrialiseerd bouwen als versnellingsmethode. Binnen 10 maanden na verlening van de omgevingsvergunning worden 95 woningen in de Rosmolenbuurt gerealiseerd, wat bovengemiddeld snel is in de bouwsector.
Harry Platte, initiatiefnemer van NH Bouwstroom en directeur-bestuurder van Parteon, is erg te spreken over de efficiënte samenwerking: “Met deze plaatsingen laten we zien dat er met een goede samenwerking tussen markt en gemeenten veel tijdwinst te behalen valt in de woningbouwsector. Modulair bouwen in de fabriek is duurzamer, goedkoper, veiliger en schaalbaarder dan traditionele bouwmethoden. Het stelt ons in staat om snel en efficiënt te reageren op de enorme behoefte aan betaalbare, kwalitatieve woningen. Wij inspireren graag andere regio’s om ook deze stap te zetten.”
Een huis uit een fabriek? Het kan dus
Modulaire woningbouw is een bouwtechniek waarbij de woningen, bestaande uit 2 tot 3 modules, in een fabriek worden gebouwd. Deze bouwvorm biedt een oplossing voor meerdere uitdagingen in de Nederlandse woningbouwsector. De modules worden sneller geproduceerd en geplaatst in vergelijking met traditionele bouw. Daarnaast leidt de fabrieksmatige bouw tot een lagere uitstoot van stikstof en broeikasgassen en een veiligere werkomgeving. Na de productie kunnen de modules over het hele land worden geïnstalleerd, waarmee het een schaalbare oplossing vormt voor de woningnood.
Susanne Swinkels, initiatiefnemer van Homes Factory, legt uit: “De perceptie heerst dat geïndustrialiseerd bouwen leidt tot een eenheidsworst aan woningen. Niets is minder waar. Aan de basis van elk woningbouwproject staat een ontwerp, passend in de bebouwde omgeving, gemaakt door een architect. Ons bouwsysteem biedt optimale ontwerpvrijheid wat betreft afmeting, vorm en materialisatie. Mooi bouwen is immers ook duurzaam. De houten damp-open gevels, een kwalitatieve warmte- en koelingsinstallatie, het mooie sanitair en de fijne keuken van A-merk leveranciers zorgen voor een comfortabele woning waar mensen blij van worden. Wij willen bouwen, bouwen en nog eens bouwen voor Nederland. Iedereen verdient immers een thuis!