Op 5 maart gingen de Provincie Noord-Holland, NH Bouwstroom, Metropoolregio Amsterdam en gemeenten, woningcorporaties, nutspartijen en diverse marktpartijen in gesprek over de opschaling van industriële bouw. Met als centrale vraag: Hoe kunnen we de samenwerking versterken om industriële bouw een boost te geven met als doel om sneller en slimmer te bouwen? Ideeën werden gelanceerd en concrete afspraken gemaakt. Met deze bijeenkomst is een eerste stap gezet om aan de Woontop-afspraken te kunnen voldoen. En dit is hard nodig, want alleen door de realisatie van nieuwe woningen op te schakelen, kunnen we voldoen aan de vraag van 100.000 woningen per jaar.
Wat leverde de bijeenkomst op?
De dag begon met een 3-tal casestudies. De eerste ging over flex-wonen en hoe we van een permanente woning op een tijdelijke locatie naar een permanente woning op een permanente locatie kunnen komen. In de tweede werd gediscussieerd over hoe we het proces voorspelbaar kunnen maken voor nutspartijen, waardoor op dit vlak vertraging bij projecten kan worden voorkomen. Bij de derde stond de vraag hoe industrieel bouwen het vergunningstraject kan versnellen door bijvoorbeeld stappen te standaardiseren. Naast de casestudies waren er diverse presentaties over onder andere innovatie en opschaling van woningbouw en de duurzame inzet van flex-woningen. Ook kwam het bestuurlijk overleg bij elkaar om te bespreken hoe concreet aan de slag kan worden gegaan met de afspraken van de Woontop.
Het werd duidelijk dat er een sterke behoefte is om in een vroeg stadium van woningbouwprojecten de samenwerking tussen de verschillende partijen te organiseren. Onder andere door digitalisering en parallel plannen maken we een koppeling tussen de verschillende systemen van die partijen. Door te werken met integrale teams met locatie specifieke kennis, willen we processen beter op elkaar afstemmen. Dit helpt ook voor de onderlinge band en zorgt ervoor dat partijen betrouwbare partners worden voor de lange termijn. Alleen dan kunnen we de opgave die we samen hebben verwezenlijken. Met elkaar moeten we lef tonen en onze nekken uitsteken. Samen een nieuwe standaard creëren: versnellen en verduurzamen met behoudt van kwaliteit!
Hoe nu verder?
We gaan het anders doen! Sneller, efficiënter, duurzamer en relatief goedkoper. Industrieel bouwen verschilt aanzienlijk van traditioneel bouwen, dit betekent dat we bestaande processen en cyclussen moeten loslaten. Voorbereiding, productie, logistiek en montage moeten optimaal op elkaar afgestemd worden. Nieuwe en passende manieren van ontwikkelen zijn van cruciaal belang.
Aan de slag!
Onze eerste stappen zijn het toepassen en uitwerken van deze nieuwe manier van werken op minstens 5 pilotlocaties. Dit zal ons helpen om de processen te verfijnen, op elkaar af te stemmen en de voordelen van industriële bouwmethoden te realiseren. Het is nu nog niet precies duidelijk met welke 5 pilotlocaties we starten. We willen ook andere corporaties en bouwers betrekken bij deze pilots. Houd deze website in de gaten voor updates op dat vlak.